Składniki:
4 jajka, 1 szkl. mąki, 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju, 2 łyżki kakao. Polewa: 0,5 szkl. cukru, 0,5 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 1 łyżka mleka, 6 kostek gorzkiej czekolady.
Dodatkowo: wiśnie w syropie, krem karpatkowy (gotowy), można również zrobić samemu, dżem wiśniowy niskosłodzony.
Jak przyrządzić?
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, olej, kakao i budyń.Wymieszać, piec 25-30 min w temp. 180 st. z termoobiegiem. Przekroić na pół, części posmarować dżemem i kremem, na wierzch znów dżem i krem, na to wiśnie i polać polewą.
Uwagi:
Ciasto można nasączyć wodą z cytryną i cukrem pudrem, będzie bardziej wilgotne. A jeśli ktoś lubi, to wiśnie najlepiej namoczyć w alkoholu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Autor | Majakaja |