Składniki:
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
- galaretki w trzech różnych kolorach np cytrynowa, wiśniowa, agrestowa po jednym opakowaniu.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od przygotowania galaretek: wiśniową i agrestową rozrabiamy w 0,5l wrzącej wody zgodnie z tym co napisane na opakowaniu. Wylewamy na płaskie naczynie ( talerz )chłodzimy w lodówce. Skrzepłą galaretkę kroimy nożem w grubą kostkę. Cytrynową galaretkę rozrabiamy w połowie szklanki wody.Mleko wlewamy w wysokie naczynie i miksujemy ok 1 min,kiedy jest już spienione dodajemy galaretkę cytrynową lekko schłodzoną i jescze chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane galaretki, całoścć mieszamy i wylewamy do wąskiej foremki do ciast lub na tortownicę.Chłodzimy w lodówce ok 2 godzin.
Potrzebne przybory:
Mikser lub trzepaczka.
Jak podawać?
Kroić w plastry jeśli schłodziłeś w wąskiej foremce, trójkąty jeśli była to tortownica.
Uwagi:
Jeśli lubisz słodkie desery dodaj do mleka 2-3 łyżki cukru.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | KICIA |