7 nietypowych zastosowań foremek do lodu
REDAKCJA • dawno temuForemki do lodu znajdziemy w niemal każdej kuchni. Często leżą zapomniane na dnie szuflady i zostają wyparte przez foliowe woreczki, służące do tego samego celu co klasyczne, plastikowe tacki. Podsuwamy 7 alternatywnych zastosowań foremek. Dzięki nim można wyczarować prawdziwe cuda nie tylko w kuchni, ale w całym domu!
Ziołowy zastrzyk
W foremkę do lodu włóż posiekane zioła, takie jak rozmaryn, pietruszka, kolendra czy koperek. Zalej je oliwą z oliwek i włóż do zamrażarki. Powstałe w ten sposób kostki będą doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, sosów i warzyw z patelni. Dzięki mrożeniu w tłuszczu zioła zachowają więcej aromatu niż podczas suszenia.
Słodka przyjemność
Lubisz gorącą czekoladę? Do foremki na kostki lodu wlej rozpuszczoną czekoladę. Możesz dodać do niej liofilizowane i suszone owoce, orzechy i minipianki. Włóż do zamrażarki na kilkanaście minut, tak by czekolada lekko stężała, ale nie zamarzła. W każdej kostce umieść patyczek do lodów. Całość zamróź. Kiedy najdzie cię ochota na słodki, gorący napój, wyjmij czekoladę na patyku i użyj jej jako mieszadełka do gorącego mleka.
Mydełka jak cukierki
Ten patent na drobny upominek jest idealny dla osób kochających kosmetyki. Kolorowe mydełka glicerynowe świetnie wyglądają w każdej łazience i pielęgnują suchą skórę dłoni. Dzięki foremkom do lodu samodzielnie możesz zrobić śliczne, małe kostki mydła. W internecie zamów gotową bazę glicerynową. To ułatwi ci pracę. Rozpuść ją w kąpieli wodnej, dodaj kilka kropli barwnika i wlej do foremki na kostki lodu. Dorzuć suszone kwiaty, owoce, muszelki — wszystko na co masz ochotę. Wstaw do zamrażarki i pozwól mydełkom stężeć. I gotowe!
Frappe? Poproszę!
Rosnące temperatury wzmagają chęć na mrożone napoje. Także na kawę podawaną na zimno, która pobudzi i ochłodzi organizm. Zamiast mrozić za każdym razem gorący napój i marnować czas, zaparz espresso i wlej je do foremek na kostki lodu. Zamróź i dodawaj do chłodnego mleka. Pysznie i szybko!
Ciepłe światło
W foremkach do lodu zrobisz również malutkie świeczki, którymi możesz ozdobić sypialnię lub podgrzać olejki w ceramicznym kominku. Wystarczy, że rozpuszczoną stearynę z dodatkiem barwnika wlejesz do foremek, w których uprzednio umieścisz małe knoty. Później musisz tylko poczekać, aż świeczki zastygną. I gotowe. Możesz zrobić dekorację w kształcie serduszek, gwiazdek czy diamentów. Możliwości są nieograniczone.
Galaretkowy zawrót głowy
W garnuszku przygotuj owocową galaretkę. Dowolne owoce pokrój w małe kawałki i wrzuć je do foremek na lód. Zalej galaretką i odstaw do stężenia. Takimi małymi słodkościami możesz ozdobić talerz z deserem lub zjeść samodzielnie jako szybką przekąskę.
Winna, niewinna
Czasami do przygotowania niektórych potraw potrzebujesz odrobiny wina. Co zrobić, żeby nie musieć za każdym razem otwierać nowej butelki i marnować litrów tego trunku? Wystarczy, że jedną butelkę rozlejesz do foremek na lód i zamrozisz. Będziesz mogła użyć niewielkiej ilości wtedy, kiedy będziesz potrzebować. A reszta poczeka na następną okazję.
Paulina Brzozowska
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze