Składniki:
- 4 jajka,
- 2 opakowania serka Mascarpone (około 500 g) - dostępny w każdym hipermarkecie,
- 15 dag cukru pudru,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- kieliszek koniaku lub amaretto,
- 2 paczki podłużnych biszkoptów,
- starta gorzka czekolada.
Jak przyrządzić?
4 żółtka utrzeć na parze z cukrem pudrem na gładką masę ,dodać serki Mascarpone oraz pianę ubitą z 4 białek.
Na dno naczynia (ładnie wygląda w naczyniu żaroodpornym) ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą z koniakiem lub amaretto (2 łyżki kawy na szkl. wody + koniak lub amaretto max. 1 mały kieliszek), następnie masa , którą można posypać startą gorzką czekoladą i ponownie biszkopty, masa, czekolada i tak aż do wyczerpania składników.
Wstawić na godzinę do lodówki.
Potrzebne przybory:
Mikser, naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Kroimy na talerzyki. Można też warstwy deseru ułożyć nie w naczyniu żaroodpornym a w pucharkach deserowych.
Uwagi:
Startą gorzką czekoladę można zastąpić kakao.Wygodniej jest najpierw ułożyć warstwę biszkoptów w naczyniu a następnie nasączyć polewając delikatnie kawą z koniakiem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Monia |