Sk艂adniki:
- makaron "Penne",
- oliwa z oliwek,v
- ocet winny (najlepiej balsamiczny),
- 1 cebula,
- 1 paryczka chilli,
- 2 z膮bki czosnku,
- 5-6 pieczarek,
- 5 pomidor贸w,
- s贸l, pieprz, oregano, bazylia, parmezan.
Jak przyrz膮dzi膰?
Pomidory zalewamy wrz膮tkiem tak aby po chwili mo偶na by艂o zdj膮膰 sk贸rk臋. Kroimy je na ma艂e cz臋艣ci i wrzucamy na g艂臋bsz膮 patelni臋, dodajemy troch臋 octu winnego (3 艂y偶ki lub wed艂ug uznania) i p贸艂 pokrojonej papryczki chilli. Nast臋pnie solimy, pieprzymy. Ja zawsze dodaj臋 troch臋 oregano, bazyli lub przypraw do sos贸w w艂oskich (najlepiej pod koniec). Po oko艂o 20 minutach z tego powinien zrobi膰 si臋 g臋stawy sos. Je艣li lubicie czosnek mo偶ecie dorzucic jeden z膮bek lub dwa. Wszystko to powinno gotowa膰 si臋 na ma艂ym ogniu. Tutaj przepis mo偶na zako艅czy膰 i danie podawa膰 z waszym ulubionym rodzajem pasty (zalecana Pennie). Polecam ser parmezan i wytrawne wino. W takiej formie mniej wi臋cej jadlem w San Marziano w Warszawie. Jednak to co mi wysz艂o jest o niebo lepsze od tego co tam podali i o dwa nieba ta艅sze. --------------------------------------Je艣li chcecie dalej experymentowa膰 to polecam w tym samym czasie na drugiej patelni ...Rozgrzac kilka 艂y偶eczek oliwy, doda膰 drobno pokrojon膮 cebul臋, p贸艂 papryczki chili a po kilku minutach czosnek. Mieszamy tak, aby czosnek si臋 nie przypali艂 i po 5 minutach dodajemy 4-5 pokrojonych pieczarek. Poniewa偶 to ma si臋 poddusi膰 mo偶emy podla膰 odrobin膮 wody (w ten spos贸b cebula si臋 nie przypali)Nast臋pnie mieszamy zawarto艣膰 obu patelni i chwile razem dusimy tak aby przesz艂y smakiem. Podajemy z makaronem Pennie (lub jakimkolwiek, ktory wam smakuje) a wszystko posypujemy parmezanem.
Uwagi:
Uwagi ? Jest to do艣膰 tanie danie. Najdro偶sze s膮 Ocet winny (balsamiczny) oraz olej z oliwek. Je艣li macie je ju偶 w domu to reszta powinna zamkn膮膰 si臋 w 7- 10 PLN.. Nie polecam innych oct贸w polskich bo mog膮 tylko zepsu膰 smak.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4-5 porcji |
Autor | piotrek |