Składniki:
- makaron "Penne",
- oliwa z oliwek,v
- ocet winny (najlepiej balsamiczny),
- 1 cebula,
- 1 paryczka chilli,
- 2 ząbki czosnku,
- 5-6 pieczarek,
- 5 pomidorów,
- sól, pieprz, oregano, bazylia, parmezan.
Jak przyrządzić?
Pomidory zalewamy wrzątkiem tak aby po chwili można było zdjąć skórkę. Kroimy je na małe części i wrzucamy na głębszą patelnię, dodajemy trochę octu winnego (3 łyżki lub według uznania) i pół pokrojonej papryczki chilli. Następnie solimy, pieprzymy. Ja zawsze dodaję trochę oregano, bazyli lub przypraw do sosów włoskich (najlepiej pod koniec). Po około 20 minutach z tego powinien zrobić się gęstawy sos. Jeśli lubicie czosnek możecie dorzucic jeden ząbek lub dwa. Wszystko to powinno gotować się na małym ogniu. Tutaj przepis można zakończyć i danie podawać z waszym ulubionym rodzajem pasty (zalecana Pennie). Polecam ser parmezan i wytrawne wino. W takiej formie mniej więcej jadlem w San Marziano w Warszawie. Jednak to co mi wyszło jest o niebo lepsze od tego co tam podali i o dwa nieba tańsze. --------------------------------------Jeśli chcecie dalej experymentować to polecam w tym samym czasie na drugiej patelni ...Rozgrzac kilka łyżeczek oliwy, dodać drobno pokrojoną cebulę, pół papryczki chili a po kilku minutach czosnek. Mieszamy tak, aby czosnek się nie przypalił i po 5 minutach dodajemy 4-5 pokrojonych pieczarek. Ponieważ to ma się poddusić możemy podlać odrobiną wody (w ten sposób cebula się nie przypali)Następnie mieszamy zawartość obu patelni i chwile razem dusimy tak aby przeszły smakiem. Podajemy z makaronem Pennie (lub jakimkolwiek, ktory wam smakuje) a wszystko posypujemy parmezanem.
Uwagi:
Uwagi ? Jest to dość tanie danie. Najdroższe są Ocet winny (balsamiczny) oraz olej z oliwek. Jeśli macie je już w domu to reszta powinna zamknąć się w 7- 10 PLN.. Nie polecam innych octów polskich bo mogą tylko zepsuć smak.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 porcji |
Autor | piotrek |