Przecieraki - Przepis

Przepis kulinarny
Przecieraki Zobacz 8 zdjęć

Niedocenione przez wiele osób ziemniaki są bardzo zdrowe, jedząc je, dostarczamy organizmowi niemal wszystkich cennych mikro- i makroelementów. Kopytka, knedle, cepeliny, placki – czy to potrawy, które jemy dlatego, że są zdrowe? Z pewnością nie. Są lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych, a jemy je, bo są po prostu smaczne. Dziś czas na przecieraki - inaczej kluski z tartych ziemniaków. Danie proste, smaczne i niedrogie.

Składniki:

1 kg ziemniaków,
2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
10 dag słoniny,
20 dag sera białego,
sól.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Jeżeli masa ma w sobie dużo wody, nadmiar odcedzić.

Dodać obie mąki, posolić i dokładnie wymieszać.

Ciasto musi być dosyć gęste, żeby kluski nie rozpływały się w wodzie.

Najlepiej sprawdzić ich wytrzymałość wrzucając kawałek ciasta do wrzącej wody.

Jeżeli utworzy się klusek, ciasto jest dobre, w przeciwnym wypadku należy dodać trochę mąki.

Ciasto rozkładamy na płaskim talerzu i małą łyżeczką zsuwamy do wrzącej, osolonej wody.

Łyżeczkę moczymy w zimnej wodzie, aby ciasto nie przywierało do niej.

Przecieraki gotujemy od 10 do 15 minut, co pewien czas mieszając.

Słoninę kroimy w kostkę i topimy na patelni.

Gotowe przecieraki wyjmujemy łyżką cedzakową.

Jak podawać?

Przed podaniem polewamy tłuszczem i skwarkami.

Można je posypać rozkruszonym, białym serem.

Z zimnym mlekiem, maślanką, kefirem tworzą kompozycję idealną.

4.50
2 głosy
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt6 zł

Przecieraki: Podobne przepisy

Powiązane Tematy