Niedocenione przez wiele osób ziemniaki są bardzo zdrowe, jedząc je, dostarczamy organizmowi niemal wszystkich cennych mikro- i makroelementów. Kopytka, knedle, cepeliny, placki – czy to potrawy, które jemy dlatego, że są zdrowe? Z pewnością nie. Są lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych, a jemy je, bo są po prostu smaczne. Dziś czas na przecieraki - inaczej kluski z tartych ziemniaków. Danie proste, smaczne i niedrogie.
Składniki:
1 kg ziemniaków,
2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
10 dag słoniny,
20 dag sera białego,
sól.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jeżeli masa ma w sobie dużo wody, nadmiar odcedzić.
Dodać obie mąki, posolić i dokładnie wymieszać.
Ciasto musi być dosyć gęste, żeby kluski nie rozpływały się w wodzie.
Najlepiej sprawdzić ich wytrzymałość wrzucając kawałek ciasta do wrzącej wody.
Jeżeli utworzy się klusek, ciasto jest dobre, w przeciwnym wypadku należy dodać trochę mąki.
Ciasto rozkładamy na płaskim talerzu i małą łyżeczką zsuwamy do wrzącej, osolonej wody.
Łyżeczkę moczymy w zimnej wodzie, aby ciasto nie przywierało do niej.
Przecieraki gotujemy od 10 do 15 minut, co pewien czas mieszając.
Słoninę kroimy w kostkę i topimy na patelni.
Gotowe przecieraki wyjmujemy łyżką cedzakową.
Jak podawać?
Przed podaniem polewamy tłuszczem i skwarkami.
Można je posypać rozkruszonym, białym serem.
Z zimnym mlekiem, maślanką, kefirem tworzą kompozycję idealną.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 6 zł |