Składniki:
- duża główka sałaty,
- 3 pomidory duże (lub 4 małe),
- pęczek rzodkiewek,
- 1 ogórek świeży długi (lub 2 krótkie),
- puszka kukurydzy,
- 1 duża papryka,
- 1 cebula,
- szczypiorek,
- jogurt lub śmietana,
- przyprawy, jakie kto lubi.
Jak przyrządzić?
Wszystkie warzywka oczywiście myjemy. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy na cząstki (całkiem spore), ogórki na plastry lub półplasrty (jak kto lubi), rzodkiewki na plasterki,paprykę czyścimy z nasion i w kostkę, cebulę w drobną kostkę. Kukurydzę otwieramy, odsączamy i wrzucamy wszystko do jednej miski. Najlepiej w kolejności od najtwardszych warzyw żeby się nie porozgniatały za bardzo. Jogurt lub śmietanę przyprawiamy i polewamy warzywka. Mierzamy. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.
Jak podawać?
Schłodzoną.
Uwagi:
W zasadzie sałatkę można modyfikować w zależności od tego co kto lubi dodając mniejszą lub większą ilość danego składnika.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 porcji |
Kaloryczność | mało |
Autor | Flame |