Składniki:
- kapusta pekińska (pół) lub cykoria,
- biała rzodkiew,
- groszek konserwowy,
- kukurydza konserwowa,
- 2 kiwi,
- por,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz (najlepiej biały, szczypta cukru).
Jak przyrządzić?
Kapustę pekińską (lub cykorię - kto dostanie!). Pokroić w paski, rzodkiew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kukurydzę i groszek osączyć z zalewy.
Kiwi obrać i pokroić w kosteczkę. Por pokroić w cieniutkie półtalarki. Wszystko wymieszać, skropić sokiem z cytryny, posolić leciutko, rzucić szczyptę cukru i pieprz. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Nóż, deska itp.
Jak podawać?
Najlepiej samą.
Uwagi:
To bardzo lekka, ciekawa w smaku sałatka. A zdrowa, że...
Zamiast kiwi można użyć świeżych mandarynek.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 porcji |
Kaloryczność | mało |
Autor | KrysiaMisia |