Składniki:
- 1 kg pieczarek,
- 4 średnie cebule,
- pęczdek szczypiorku a. pietruszki zielonej,
- słoik majonezu Kieleckiego,
- pieprz, sól,
- ew. groszek konserwowy.
Jak przyrządzić?
Pieczarki (najlepiej młode i jasne) wrzucamy na osolony wrzątek i obgotowujemy 3 min. Nie dłużej ! Odcedzamy, studzimy, ścieramy na tarce o dużych otworach lub kroimy. Cebule drobniutko kroimy i przelewamy na sitku wrzątkiem. Dodajemy do pieczarek. Można dodać puszkę groszku (osączonego, oczywiście). Dodać majonez, ile trzeba, posolić, popieprzyć. Pokroić drobno szczypiorek lub pietruszkę, dodać.I niech odpoczywa w chłodzie.
Uwagi:
Sałatka prosta jak ..., ale - o dziwo - bardzo ciekawa w smaku i lubiana. Ciekawostka - ja robię ją bez groszku, tylko te 2 główne składniki - a wszyscy jedząc doszukują się wielu innych.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | KrysiaMisia |