Składniki:
- 4 strąki papryki czerwonej, dobrze, jak mięsista,
- 4 pomidory lub pomidory z puszki, ze słoika itp.,
- 3 cebule,
- 2 kiełbaski zwyczajne, biwakowe (tanie),
- papryka słodka w proszku,
- koncentrat pomidorowy Pudliszki,
- olej - 3 łyżki,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Olej rozgrzewamy, wrzycamy posiekaną cebulkę, smażymy pod przykryciem do zeszklenia - bez przyrumieniania! Papryki po umyciu siekamy w kostkę, dokładamy do cebuli, smażymy na średnim ogniu pod przykryciem, dolewając parę łyżek wody. Po ok. 20 min dokładamy pomidory pokrojone w kostkę (wrażliwi mogą zdjąć skórkę po sparzeniu). Dusić do momentu, aż papryka będzie miękka, a pomidory zanikną. Wtedy popieprzyć, posolić wedle uznania. Zmniejszyć ogień.Pokroić kiełbaski bez skórki w drobną kostkę, dodać. Dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, trochę papryki w proszku. Ma być bardzo czerwone, pomidorowo-paprykowe.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska, garnek z grubszym dnem.
Jak podawać?
Z pieczywem. Jednak najlepsze białe.
Uwagi:
Wegetarianie mogą śmiało zrezygnować z wędliny - jest prawie tak samo dobre :-)Ja w porywach dodaję troszkę bardzo dobrej, wędzonej (tzw. swojskiej albo wiejskiej) kiełbaski - znakomicie podnosi smak.Nie należy solić na początku. Jest to najbardziej klasyczne leczo, z oryginalnego przepisu.I jest tak dobre, że każdy się tym u mnie zachwyca.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | KrysiaMisia |