Składniki:
- filety z piersi indyka lub kurczaka - ok. 2 kg,
- serki topione ziołowe (ja lubię hohland, może być inny, byle był ziołowy),
- przyprawy: vegeta, pieprz cayenne,
- bułka tarta,
- 2 jajka,
- tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Filety rozbijamy, mozna się wyżyć i je na prawdę cienko rozbić, następnie na każdy filecik sypiemy vegetę(niedużo)i pieprz, rozsmarowujemy dość grubo serek, lub gdy jest to możliwe, kroimy go na plastry i układamy na filecie. Następnie zwijamydość ciasno w rulon. Tak przygotowane mięsko panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy. Podsmażone ruloniki można chwilkę poddusić pod przykryciem na maśle.
Potrzebne przybory:
Tłuczek do mięsa, deska, patelnia, rondel szeroki i płaski, nóż, ręce...
Jak podawać?
Można podawać jako potrawę obiadową ( jeśli ktoś chce olśnić teściów lub przyjąć ukochanego...;)
Ale nadaje się wyśmienicie na wszelkiego rodzaju imprezy, u mnie to przebój. Nie jest wprawdzie tania, ale za to jaka smaczna, w każdym razie zawsze można zrobić mniej, a częściej.
Uwagi:
Jest to świetna, niezbyt pracochłonna potrawa na przyjęcia, gdy zostana te kotleciki - ruloniki, wtedy kroję je zimne na kawałki, nabijam na patyk szaszłykowy na przemian z papryką, ogórkiem konserwowym i jest fajna przekąska.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | LA TRAVIATTA |