Składniki:
- 2 i 1/2 szkl. mąki,
- 4 łyzki masła,
- łyzka soku z cytryny,
- 3 jajka,
- 1 i 1/2 szkl. wiórków kokosowych,
- 1/2 szkl. cukru,
- mielony cynamon i gałka muszkatołowa,
- aromat rumowy,
- ok. 1/2 szkl. śmietany.
Jak przyrządzić?
1. Mąkę i 3 łyżki cukru pudru posiekać z połową masła. Dodać sok z cytryny i kilka łyżek zimnej wody, zagnieść ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki.
2. Ciastem wyłożyć natłuszczoną płaską formę. Piec 10 min. w temp. 200 stopni.
3. Resztę masła utrzeć z cukrem. Dalej ucierać, wbijając po jajku. Wsypać wiórki kokosowe, dodać po szczypcie cynamonu, gałki i kilka kropli aromatu. Wlać tyle śmietany, by masa miała kremową konsystencję.
4. Masę kokosową wylać na podpieczony spód. Piec jeszcze 30 min w temp 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Można podawać z duszonymi śliwkami skropionymi rumem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | 220 kcal |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Świętosława |