Składniki:
- makaron pappardelle lub taglatelle (trochę węższy od pappardelle) lub tzw. wstążki Ani
- pół szklanki smietany 22%
- trzy łyżki prawdziwego smietankowego masła
- pół rożka rokpolu lub innego sera pleśniowego typu blue
- sól
- koniecznie pieprz
- dwie łyżki 3 rodzajów orzechów: włoskie, laskowe, nerkowce posiekane drobne blenderem lub innym młynkiem do kawy lub wałkiem do ciasta
Jak przyrządzić?
Makaron oczywiście na al dente.
Sos: na patelni rozpuścić masło i ser. Dodać smietanę zahartować wczesniej by się nie zważyła.Jak hartować śmietanę? Proste - dodać trochę sosu z rozgrzanej patelni do smietany, wlać całą śmietanę na patelnię. Dodać orzechy. Jezeli ma być też słodko to polecam rozdrobnione rodzynki.
Rozgrzewać całość ok 8 min.
Wymieszać sos z makarponem i podawać w głębokim talezu.
Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | francuska anna |