Składniki:
3/4 kostki masła, pół szklanki cukru, szklanka, łyżeczka esencji pomarańczowej lub cytrynowej, jajko, półtorej szklanki mąki, ćwierć łyżeczki sproszkowanych goździków, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka sody oczyszczonej, 10 dag płatków owsianych, 15 dag rodzynek
Jak przyrządzić?
Nagrzewamy piekarnik do 190 C. Ucieramy masło i cukry na puszystą masę. Dodajemy esencję ,jajko, mąkę, sodę, przyprawy. Mieszamy i dodajemy płatki ,rodzynki. Wyrabiamy, formujemy kulki, układamy na suchej blasze i pieczemy 10-15 min.
Uwagi:
Czasami trzeba je piec dłużej, czasami krócej, na oko.Ciasteczka podczas pieczenia rozpływają się i rosną, więc uprzedzam, dość duże odstępy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 50 ciasteczek |
Autor | Swerka |