Składniki:
4-5 pstrągów, 4-5 pomidory, 2 średnie cebule (najlepiej biała i czerwona), 30dag boczku, 30dag pieczarek, 5-10 suszonych grzybów leśnych, 3 duże papryki (najlepiej różnokolorowe), 2 ząbki czosnku, olej z oliwek, musztarda, białe wino półwytrawne, majonez, śmietana, ser żółty, moc przypraw (zwłaszcza pieprzu ziołowego), kilka czarnych oliwek :-), zielenina
Jak przyrządzić?
1. Pstrągi pieczemy tradycyjnie tzn. układamy całe w żaroodpornej misie natarte polewą (oliwa z oliwek z dużą ilością pieprzu ziołowego, szczypta soli, posiekany ząbek czosnku) - kwestia osobistego uznania.Wnętrze pstrąga nacieramy też polewą i dajemy liście zieleniny (np. nać pietruszki, selera)2. W czasie pieczenia pstrągów (około 20 min) przygotowujemy sos - do średniej wielkości garnka wkrajamy cebule, pomidory, pieczarki; wrzucamy leśne grzyby i ząbek czosnku oraz pokrojony w kosteczkę (cm) boczek, czarne oliwki, dodajemy dużo przypraw według własnego uznania i na oliwie z oliwek (+ 1/3 szklanki białego wina) smażymy/dusimy aż do uzyskania lekko gęstej zupy.3. Podczas dochodzenia powyższych specjałów, do sporego kubka wkrajamy w drobną kostkę ser żółty, dodajemy 2 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, 1/3 szklanki białego wina i łyżkę musztardy. Mieszamy całe towarzystwo dodając ewentualnie składniki tak aby zawartość była lekko gęsta.4. Po uduszeniu sosu, przelewamy go do dużej misy i nastepnie do niego wlewamy (mieszając) zawartość kubka (z pkt.3). Odstawiamy na 7-10 minut.Całość powinna zgęstnieć.
Jak podawać?
Danie podajemy nastepująco:pstrągi na talerzach a sos w osobnych miseczkach,albo podajemy razem - wedle uznania.Koniecznie z białym winem :-)Smacznego!
Uwagi:
Jeśli pomidory są z gatunku "szklarniowych przezroczystych bezsmakowców" można dodać 2-3 sztuki pomidorów z puszki.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 60 zł |
Autor | jaro! |