Składniki:
1. Wódka 40-45% (w zależności od potrzeb)2. Cukier trzcinowy (może być kandyzowany)3. Limoniki (w zależności od potrzeb)4. Cytryny (w zależności od potrzeb)5. Lód w kostkach6. Słomki do napojów
Jak przyrządzić?
Limonki i cytryny dokładnie umyć i lekko sparzyć wrzątkiem. Do szerokiej szklanki wrzucić pół drobno posiekanej limonki i pół cytryny oraz 3-4 łyżeczki cukru - kwestia smaku i gustu. Całość ugniatać - ucierać np. wałkiem do ucierania ciasta, aż owoce lekko puszczą sok.Wrzucić kostki lodu zapełniając szklankę i zalać do pełna wódką.Słomką mieszać Poznaniaka i powoli sącząc delektować się.Smacznego.
Uwagi:
Bejcuje w sposób niezauważalny, ale jakże miły. Bezkacowy napitek. Acha - Poznaniak dlatego, że przepis przekazał mojemu przyjacielowi znajomy z Poznania.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | średni |
Autor | Sportsterek |