Poznaniak - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1. Wódka 40-45% (w zależności od potrzeb)2. Cukier trzcinowy (może być kandyzowany)3. Limoniki (w zależności od potrzeb)4. Cytryny (w zależności od potrzeb)5. Lód w kostkach6. Słomki do napojów

Jak przyrządzić?

Limonki i cytryny dokładnie umyć i lekko sparzyć wrzątkiem. Do szerokiej szklanki wrzucić pół drobno posiekanej limonki i pół cytryny oraz 3-4 łyżeczki cukru - kwestia smaku i gustu. Całość ugniatać - ucierać np. wałkiem do ucierania ciasta, aż owoce lekko puszczą sok.Wrzucić kostki lodu zapełniając szklankę i zalać do pełna wódką.Słomką mieszać Poznaniaka i powoli sącząc delektować się.Smacznego.

Uwagi:

Bejcuje w sposób niezauważalny, ale jakże miły. Bezkacowy napitek. Acha - Poznaniak dlatego, że przepis przekazał mojemu przyjacielowi znajomy z Poznania.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćśredni
AutorSportsterek

Poznaniak: Podobne przepisy

Poznaniak: wypróbuj również

Warszawskość

... i poznaniakiem jest kompletnie niemożliwe. W wypadku Warszawy i Stanów Zjednoczonych, czyli miejsc, gdzie każdy skądś przyjechał, taka podwójna tożsamość wydaje się czymś naturalnym. Włoch będący ...

dawno temu

Powiązane Tematy