Składniki:
- 1 kurczak
- sól, pieprz
- 15 dag czerwonej cebuli
- 20 dag małych cebulek
- 50 dag pieczarek
- 25 dag marchewki
- 1/2 główki czosnku
- listki laurowe
- rozmaryn, tymianek
- 2-3 łyżki masła
- 1/2 szklanki bulionu (lub białego wina)
Jak przyrządzić?
Tusze kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić na cząstki. Pieczarki oczyścić,opłukać, pokroić na połówki lub plasterki. Marchewki obrać, pokroić na małe kawałki. Kurczaka ułożyć w brytfannie i obłożyć warzywami. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, rozmaryn i listki laurowe. Skropić stopionym masłem, piec ok. 40min w temperaturze 200 stopni. Do brytfanny wlać bulion lub białe wino oraz niepełną szklankę wody. Warzywa przyprawić do smaku solą i pieprzem. Piec jeszcze 20 min. Udekorować gałązkami świeżych ziół. Podawać z bagietką. W ten sam sposób można przyrządzić kurczaka z innymi warzywami, np.z pomidorami, cebulą, czarnymi oliwkami, świeżym tymiankiem i estragonem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 1 porcja=510 kcal |
Autor | KaMiL |