Składniki:
- 7 op. herbatników
- 1 op. krakersów (mogą być solone)
Masa 1:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 litr mleka
- 1 kostka masła
Masa 2:
- 1 puszka mleka słodzonego
Masa 3:
- 0,5 litra śmietany kremówki (36%)
- 2 łyżki cukru pudru
Jak przyrządzić?
Masa 1:
Masło zagotować z mlekiem. Utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewać gorące mleko (nie odwrotnie!). Całość zagotować tak aby zgęstniało jak budyń.
Masa 2:
Mleko słodzone gotować na karmel 3 godz. w puszce zanurzonej w wodzie.
Masa 3:
Śmietanę ubić z cukrem (można dodać 2 opakowania śmietan-fixu)
Na blachę wyłożyć w kolejności:
warstwę herbatników, przestudzony budyń, warstwę herbatników, karmel przestudzony, krakersy, bitą śmietanę, posypkę czekoladową.
Odczekać 1 godzinę
Uwagi:
Puszkę mleka słodzonego otwierać dopiero gdy ostygnie!
Herbatniki można maczać w wódce
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 25 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Maja |