Składniki:
- 1 ciasto francuskie (można kupić już gotowe, mrożone)
- 2 pachnące latem pomidory
- 1 pierś z kurchaka
- plastry sera topionego
- musztarda a la dijon
- sól
- tymianek
- 3 łyżki smietany lub świeżego serka
Jak przyrządzić?
Ciasto francuskie rozmrozić (w lodówce), wyłożyć na formę. Nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach i włożyć do gorącego piekarnika (180*C) na ok. 10 min. aby trochę urosło.
Wyjąć (uwaga, parzy!) i poukładać składniki:
- pomidory pokrojone w plastry na całej powierzchni podrumienionego ciasta (kroić zaczynając od dołu a nie z boku), skórkę zdjąć wedle uznania, posolić
- posmarowac pomidory musztardą wymieszaną ze śmietaną lub serkiem, ok. jednej małej łyżeczki na każdy plaster pomidora ( jezeli ktoś nie lubi smaku tej musztardy można mniej),
- uprzednio pokrojoną w kostę i podsmażoną pierś kurczaka, teraz wysypujemy na poukładane na spodzie ciasta pomidory. Posypać tymiankiem. Pieczemy ok. 45 min, lub, w zalezności od piekarnika do 60 min sprawdzajac widelcem czy ciasto już wypieczone.
Ok. 10 min przed końcem układamy "w kratkę" ser topiony pocięty w paski
Potrzebne przybory:
forma o średnicy 28 cm
Jak podawać?
na gorąco, z białym winem
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | francuska anna |