Składniki:
2 filety z pangi (rewelacyjna ryba bez ości), pęczek zielonej pietruszki, czosnek, oliwa, dodatkowo mogą być pieczarki, masło
Jak przyrządzić?
Rybę można dostać tylko w wersji mrożonej, więc najlepiej rozmrozić ją przed przygotowaniem (kwadrans w mikrofali z opcją rozmrażanie). Rybkę przyprawiamy delikatnie vegetą i pieprzem. Potrzebny będzie kawałek folii aluminiowej, na którym kładziemy kilka cienkich kawałeczków masła i na to rybkę. Jeżeli piekarnik nie przypala to nie trzeba ryby przykrywać folią. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika na jakieś 20 min w temp. 150-180 stopni. Teraz możemy zająć się warstwą wierzchnią. Pietruszkę kroimy, mieszamy z oliwą (jakieś 2-3 łyżki) i rozgniecionym czosnkiem. Jeśli mamy pod reką pieczarki to cienko pokrojone smażymy (żeby straciły wodę) i dodajemy do pietruszki. Gdy rybka piecze się już 15 minut, na sam koniec pieczenia kladziemy na rybkę pietruszkę wymieszaną z pieczarkami i pieczemy jeszcze wszystko razem jakieś 5-10 min max.
Potrzebne przybory:
folia aluminiowa, miseczka, deska, nóż
Jak podawać?
Rybkę można podawać z ciemnym ryżem i malutką gotowaną marcheweczką (np. Hortex) co na talerzu stworzy ciekawą kompozycje kolorystyczną. Smacznego!!!!!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska w porywach do średniej |
Przybliżony koszt | 14 zł |
Autor | Kasia |