Składniki:
1 kurczak na rosół + warzywa (marchew, por, pietruszka, seler) według uznania.
Sos:
1/2 margaryny np. Kasia, 1 l rosołu, 3 cytryny, 6 żółtek, mąka na "oko", opakowanie rodzynek.
Jak przyrządzić?
Z kurczaka i warzyw ugotować rosół. Odlać część rosołu, przecedzić przez sitko. W garnku rozpuścić 1/2 margaryny, dodać mąki do gęstości (po prostu zrobić zasmażkę). Do zasmażki wlać tyle wywaru z rosołu, aby powstała odpowiednia (oczekiwana przez nas konsystencja), w zależności jak gęsty chcemy mieć sos. Żółtka utrzeć na gładko z odrobiną cukru. Wlać do nich niewielką ilość rosołu i wymieszać dokładnie. Żółtka wlać do sosu z zasmażki. Doprawić do smaku na słodko kwaśno sokiem z 3 cytryn,skórką startą z 1 cytryny oraz cukrem. Dodać rodzynki jeśli ktoś bardzo lubi można całe opakowanie.
Uwagi:
Nie podaje dokładnej ilości składników dlatego, iż moja mama robiła zwykle ten sos tzw. "na oko", lecz jej zawsze wychodził pierwsza klasa, smaczniejszego nigdy nie jadłam. Podawać z ryżem i mięsem z kurczaka.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | Inna |