Składniki:
wywar z gołąbków,
mąka ok. 2 łyżek,
koncentrat pomidorowy - ilość wg uznania,
masło - 1 łyżka
Jak przyrządzić?
W garnku rozgrzewamy mąkę, nie rumieniąc, dodajemy do niej masło i rozcieramy łyżką, następnie dajemy koncentrat w ilości takiej, jak lubimy, i podlewamy to wywarem z gołąbków, cały czas podgrzewając i mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na końcu doprawiamy do smaku solą, vegetą lub pieprzem, co kto lubi, i koniecznie trochę cukru, tak do połowy łyżeczki.
Uwagi:
Kiedy nie masz wprawy w gotowaniu, mogą wyjść ci kluski, ale trzeba być wytrwałym, mieszać i stopniowo dodawać wywar, nie od razu wszystko, tylko tak mniej więcej po pół szklanki.To taki sos pomadowy.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | Ala |