Składniki:
1 kg mąki, 1 paczka masła, 1 paczka smalcu, 1 paczka margaryny, 10 dkg drożdży, 0,4 litra gęstej śmietany, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 4 żółtka.
Jak przyrządzić?
Tłuszcze poszatkować z mąką. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać sól i żółtka, wlać do mąki i wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosypać mąki. Nie czekać aż ciasto wyrośnie. Wałkować i wykrawać ciastka foremkami, maczać w białku i cukrze. Piec w 180 stopniach 15-20 minut, aż się zrumienią. Ciasto wałkować na 3 milimetry bo ciastka rosną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | czarnula |