Składniki:
30 dag mąki torowej, 30 dag cukru pudru, 30 dag masła, 6 jaj, mały proszek do pieczenia, 4 łyżki spirytusu, 1 łyżka octu, aromat śmietankowy. Forma z kominkiem - średnica 22 cm.
Jak przyrządzić?
Wysmarować formę masłem, posypać tartą bułką, białka ubić na piane (ja robię w takiej kolejności) - odstawić, odważyć wszystkie podane składniki m.in. spirytus, ocet (ocet oddzielnie), następnie miękkie masło z cukrem pudrem ucieram b. dokładnie, aż masa będzie puszysta, dodaję po 1 żółtku - ucieram, następnie dodaję mąkę i po troszku spirytus, do ostatniej porcji mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dolewam ocet, miksuję wszystko razem, na końcu dodać ubitą pianę, teraz należy wymieszać ręcznie (nie mikserem)- wylać do posmarowanej formy, piec w nagrzanym piekarniku temp. 190 stopni C 1 godzinę, nie zaglądać, nie otwierać piekarnika - można dodać też do masy namoczone wcześniej rodzynki, oprószone mąką. Babka jest rewelacyjna, może być przetrzymywana nawet 2 miesiące i zawsze jest pyszna.
Potrzebne przybory:
mikser, foremka z kominkiem - średnica 22 cm, piekarnik, który nie przypala.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 16 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | violetta |