Składniki:
makaron może być penne, lub taki jak lubimy, pierś kurczaka, 20-30 dag pieczarek, cebula 1 sztuka, śmietana może być taka do zupy, czarny mielony pieprz, tymianek, sól, jak ktoś lubi natka pietruszki, oczywiście 2-3 łyżki oleju do smażenia.
Jak przyrządzić?
Ja ten sos robię w garnku. Kroimy cebulę w kostkę, podsmażamy ją na oleju, raczej na małym ogniu, aby się nie przypaliła - po prostu ją podduszamy. W międzyczasie myjemy pieczarki i kroimy wszystko jedno jak może być kostka albo krążki jak kto lubi.:) Do podduszonej cebuli w garnku wrzucamy pokrojone pieczarki, dodajemy czarnego pieprzu, łyżeczkę tymianku i soli (uwaga nie za dużo soli) - dusimy pod przykryciem aż pieczarki zmniejszą objętość i wydadzą cudowny aromat - muszą być miękkie.:) Gdy nasze pieczarki się duszą, kroimy w kostkę pierś kurczaka i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Nie musi być smażona na złoto, po prostu podsmażona, aby nabrała białego koloru.Gdy pieczarki będą już podduszone i puszczą płyn, dodajemy obsmażonego wcześniej kurczaka. Dusimy, sprawdzamy czego brakuje, jeśli mało przypraw, dodajemy wedle uznania, uwaga z czarnym pieprzem, co by za ostre nie wyszło.:) Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy troszeczkę jeszcze dusimy. Na koniec można wszystko posypać natką pietruszki. Tak przygotowany sos polewamy na uprzednio ugotowany makaron, jest pycha, polecam.
Uwagi:
Jeśli sos wydaje się rzadki, można zagęścić łyżką mąki. Ja robię tak, że rozpuszczam mąkę w małej ilości mleka i wlewam do sosu.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | poli |