Składniki:
10-15 dag sera białego, 100 ml śmietany 12%, budyń śmietankowy, cukier, 200 g masła, opakowanie kleiku ryżowego, mleko, kakao, kwaśny dżem oraz składniki na biszkopt.
Jak przyrządzić?
Według przepisu robimy biszkopt. Należy zrobić większą porcję gdyż po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy ciasto 2 razy.Krem:Do makutry wkładamy ser ze śmietaną i ucieramy aby nie było grudek. W tym samym czasie gotujemy budyń według przepisu z 3-4 łyżkami cukru i po wystudzeniu łączymy z utarta masą. Do wymieszanej całości dodajemy kleik ryżowy w takiej ilości aby była odpowiednia konsystencja, jest ona zależna od upodobań gotującego. Jeśli wyjdzie za sztywna masa, dolewamy mleka i mieszamy. Na 1 warstwę ciasta nanosimy kwaśny dżem, potem kładziemy 2 warstwę ciasta, a na nią przygotowany krem, na który kładziemy ostatnią warstwę ciasta. Na koniec posypujemy kakao lub polewamy polewą - jak kto chce. Można także do ciasta na biszkopt dodać kakao aby urozmaicić ciasto. Smacznego:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | borek |