Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 1 1/2 szklanki mąki w proporcjach 3/4 mąki gryczanej reszta pszennej,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- woda,
- olej.
Farsz:
resztki kiełbasy, kabanosa, szynki , kukurydza z puszki , ser żółty starty, papryka , ogórek kiszony i co nam sie zamarzy...plus przyprawy pieprz sól , papryka...
Jak przyrządzić?
Miksuje składniki w garnku do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji śmietany i na rozgrzanej odrobinie oleju smaże z obu stron jak zwykłe naleniki.Na gotowe nakładam farsz zawijam brzegi do środka lub zwijam w rulon i wkładam do nagrzanego piekarnika zeby sie zapiekły.
Potrzebne przybory:
Mikser, garnek, patelnia, piekarnik.
Jak podawać?
Z winem jako oświętną kolację lub jako danie na posprzatanie w warunkach kiedy jest duze róznych "resztek" w lodówce.
Uwagi:
Co do ilości składników to jest to są to ilosci orientacyjne. Mąka gryczan pecznieje i moze okazać się ze "zabeirze" wiecej mleka i wody. Mam wrazenie że to wszystko zalezy od tego jaką mąkę mamy. Ja piewrsze naleśniki robiłam pozyskująć mąkę z kaszy- mieliłam ja w młynku do kawy, teraz nie ma kłopotu bo dostepna jest w hipermarketach.
Jeśli chodzi o rózne uwagi w stylu "ukradłaś mój przepis" informuję że tak , owszem tak zrobilam ..byłam kiedys w Krakwoie na takich naleśnikach w knajpie "pod ogródkiem" i metoda prób i błedów doszlam do tego jak sie robi te naleśniki.
Co do farszu to w owej kanjpce podawali na słodko z owocami ale mnie się wydaly zbyt mdłe.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | monika |