Składniki:
- 2 litry mleka - 3,2% lub 2%,
- 5 jajek,
- 1 szkl cukru,
- pół litra śmietany gęstej 22% lub 18%,v- 1 Masło Extra - inne nie jest dobre!
Jak przyrządzić?
Zagotować mleko, zmiksować śmietanę z jajkami, wlać mieszaninę jajek i śmietany do gotującego się mleka, NIE MIESZAJĄC !!! poczekać aż się zważy i "wywynie do góry nogami". Wyłączyć, przełożyć ser na ściereczkę lub gazę, zawiązać i powiesić na noc żeby cała ciecz z niego wyciekła. Nastepnego dnia zmiksować z cukrem i masłem, przełożyć na paterę, ozdobić (owoce, lub polewa czekoladowa) i włożyć do lodówki.
Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Agama |