Placek piętrus - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 25 dag masła roślinnego,
- 2,5 szkl mąki,
- 4 jajka,
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- słoik dżemu najlepiej kwaśnego,
- 1-2 łyzki rodzynek,
- 2 łyżki kakao,
- 1 szkl cukru pudru,
- cukier waniliowy.

Jak przyrządzić?

Z mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia - zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao. Wkładamy na 30 minut do lodówki - wszytskie trzy części. Potem schłodzone: jedną część białego ciasta wylepiamy blaszkę (ja prodiż) nakłuwamy widelcem, na to wykładamy dżem, drugą część białego ciasta ścieramy na grubej tarce ( ja kruszę palcami), posypujemy rodzynkami, ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym białka i wykładamy na rodzynki. Ciemne ciasto ścieramy (ja kruszę palcami) na wierzch. Pieczemy ok 1 h.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
AutorAgama

Placek piętrus: Podobne przepisy

Placek piętrus: wypróbuj również

Powiązane Tematy