Składniki:
- 50 dag miesa mielonego,
- 50 dag cebuli,
- pęczek natki,
- jajko,
- łyżka masła,
- olej,
- łyżeczka cukru,
- bułka tarta,
- 1/2 sklanki bulionu,
- szklanka jasnego piwa,
- sól,
- pieprz,
- trochę mąki,
- gałka muszkatałowa.
Jak przyrządzić?
Dwie cebule i natke posiekac. W duzej misce wymieszac na gladka mase mieso, jajko,tarta bulke,cebule i zielenine. Dodac przyprawy i wymieszac.
Formowac nieduze, splaszczone klopsiki.Obtoczyc je w mace.
Reszte cebuli pokroic w piorka. Na patelni rozpuscic maslo, wlozyc cebule, posypac cukrem i lekko podsmazyc. Zalac piwem i bulionem. Zagotowac, zmniejszyc ogien i dusic 15 minut. Na drugiej patelni, na rozgrzanym oleju usmazyc pulpety na zloty kolor (po okolo 7 minut z kazdej strony).
Klopsiki ulozyc na sosiepiwno cebulowym i razem poddusic 5 minut.
Podawac gorace!
Potrzebne przybory:
Miska, 2 patelnie, lyzka drewniana, noz, deska do krojenia.
Jak podawać?
Klopsiki mozna podawac z kluseczkami lub ziemniakami i do tego surowka np. z kapusty pekinskiej.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Alegra |