Składniki:
CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 10 dag masła,
- 1 jajo,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA SEROWA:
- 1 kg mielonego sera,
- 1 szklanka cukru,
- 4 żółtka ( białka na pianę),
- 2 jaja,
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie 4-gramowe),
- zapach rumowy lub arakowy,
- 2 szklanki mleka.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Podane składniki zagnieść. Ciasto będzie luźne. Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną tartą bułką.
Masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować dodając na końcu mleko. Wylać na przygotowane ciasto ( konsystencja śmietany). Piec około 45 minut. Przygotować chwilkę wcześniej pianę z 5 białek i szklanki cukru pudru. Wyłożyć ubitą pianę na podpieczony ser i dalej piec 20-30 minut na jasnozłoty kolor.
Uwagi:
Czasami w cieście jest troszeczkę wody. Należy ją zlać.
Ciekawy smak uzyskuje się dodajac do ubitej piany wiórki kokosowe.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aniulta |