Składniki:
- ryż (4 torebki lub 6 garści),
- 4 piersi z kurczaka (pojedyncze lub 2 podwójne),
- 2 cebule (w miarę duże),
- ząbek czosnku,
- koncentrat pomidorowy (1 słoiczek lub 2 małe puszki),
- 1/2 szklanki oleju,
- sól i pieprz,
- gałka muszkatołowa (1 łyżeczka),
- ser żółty (dobry do utarcia),
- zielona pietruszka (nie koniecznie :-)
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i natrzeć czosnkiem (odstawić na 10 minut, aż się zmacerują), pokrojone w piórka cebule zeszklić na oleju. Dodać kurczaka, smażyć aż mięso stanie się białe, dodać sól i pieprz. Następnie zalać wszystko odrobiną wody(1/2 szklanki powinno wystarczyć) i dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut. Po tym czasie można odlać nadmiar powstałego sosu, po czym dodać koncentrat pomidorowy i gałkę muszkatołową, wszystko dokładnie wymieszać.
Do powstałego w ten sposób miszungu dodać cały ugotowany ryż, znowu wymieszać.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać z wierzchu tartym żółtym serem - zapiekać w piekarniku przez ok. 10-15 minut (aż ser się ładnie rozpuści, uwaga, by potrawa nie wyschła!). Podawać gorące, posypane siekaną zieloną pietruszką.
(Niekiedy dodaję jeszcze odrobinę proszku chili – polecane dla lubiących potrawy na ostro.)
Jak podawać?
Najlepiej z czerwonym winem ;)
Uwagi:
- Uwaga z gałką muszkatołową – gdy będzie jej za dużo potrawa straci specyficzny smaczek i będzie mdła.
- Pietruszka nie jest obowiązkowa gdy ktoś nie przepada za jej smakiem, dodaje jednak potrawie specyficznego charakteru.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | Moran |