Składniki:
- naleśniki (przepis też tu znajdziecie, więc nie będę wypsywać);
Na farsz:
- puszka tuńczyka we własnym sosie,
- puszka kukurydzy,
- pieczarki z zalewy naturalnej (ze słoiczka),
- 2 ogórki kiszone (odsączone),
- starty żółty ser,
- majonez,
- sól,
- pieprz,
- sproszkowana gałka muszkatołowa,
- czosnek granulowany,
- papryka ostra,
- oregano i in. przyprawy wedle uznania - do smaku.
Jak przyrządzić?
Naleśniki - wg innych przepisów - usmażyć, odłożyć, przykryć. Przygotować farsz: odlać zalewę z tuńczyka, rybę wrzucić do miski, rozrobnić widelcem, dodać pokrojone pieczarki (na ćwiartki albo w plasterki)- tak ok połowy zawartości słoika, pokrojony drobno ogórek (trzeba dodawać na smak, by farsz jednak "za ogórkowy" też nie wyszedł!), starty na tarce z tymi większymi oczkami ser zółty, majonez (by składniki się połączyły,ale też nie za dużo - tak by luźno były połączone, a nie w "paćkę"). Dodać przyprawy do smaku i odstawic do lodówki na trochę, by składniki się przegryzły, potem spróbować i ewentualnie dodać przyprawy. Wygodny sosób nakładania i zawijania naleśników: farsz nakładać łyżką w 1/3 naleśnika, potem założyćna farsz "boczne" 2 brzegi (by farsz się nei wysypywał)i zwinąć od góry (tzn zacząć od zwijania części, gdzie leży farsz).
Jak podawać?
Do gotowych naleśników wyłożonych na talerz polecam słodki sos chili (Tao-Tao, dostępny już w wielu sklepach), ale i ketchup nie jest zły..SMACZNEGO!
Uwagi:
Proponuję najpierw przygotować farsz, potem wstawić go do lodówki i dopiero wtedy zabrać się za smażenie naleśników. Farsz będzie miał czas na przegryzienie się.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 7-8 |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Mea |