Wydmuszki wielkanocne
PATRYCJA • dawno temuMalowanie pisanek jest nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych. Aby praca maluszków nie poszła na marne, a te małe dzieła sztuki nie skończyły na wysypisku, zamiast dekorować jajka ugotowane na twardo, zróbcie wydmuszki. O tym, jak przygotować wydmuszkę dowiecie się z artykułu poniżej.
Przygotuj:
- Jajko ogrzane do temperatury pokojowej; dobrze, by nie było zbyt świeże. Tygodniowe lub dwutygodniowe będzie w sam raz. Przed zabiegiem dokładnie je umyj, używając płynu do mycia naczyń.
- Grubą, ostrą i długą igłę. Jeśli masz w zanadrzu jednorazową strzykawkę, nie zawahaj się jej użyć.
- Niewielką miseczkę.
Jak się robi wydmuszki?
To bardzo delikatne i wymagające precyzji zajęcie. Usiądź przy stole i oprzyj na nim ręce. Chwyć jajko i za pomocą igły delikatnie nakłuwaj czubek jajka tak, by powstała niewielka dziurka. Nieco większy otwór zrób po drugiej stronie. Wsuń do większego otworu igłę i zamieszaj jajko. Dzięki temu żółtko połączy się z białkiem i łatwiej wypłynie. Aby przyspieszyć opróżnianie skorupki dmuchaj w jedną dziurkę. Gdy skorupka będzie już pusta, opłucz jej wnętrze pod cienkim strumieniem letniej wody, a następnie połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Zamiast wydmuchiwania zawartości jajka, możesz spróbować zabiegu ze strzykawką. Zrób niewielkie nakłucie skorupki na jej grubszym końcu i wprowadź igłę. Zamieszaj zawartość i zacznij napełniać strzykawkę. Delikatnie usuń igłę z wnętrza skorupki i wypuść jej zawartość do miseczki. Po zakończeniu wydobywania białka i żółtka, opłucz gotową wydmuszkę wodą.
Pisanki czekają już tylko na udekorowanie. Nie wyrzucaj zawartości jajek, tylko przygotuj z nich smaczny omlet lub jajecznicę na parze.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze