Składniki:
1 kg mąki,
125 g otrąb pszennych,
10 dag drożdży,
4 szklanki wody - gorąca z kranu,
1 łyżka cukru,
1 łyżka soli,
ziarna:
3 garści siemienia lnianego,
1 paczka sezamu - 100 g,
1 paczka słonecznika - 100 g,
1 paczka dyni - 100 g
Jak przyrządzić?
Dynię i słonecznik można uprażyć na suchej patelni.Do miski wsypać suche produkty (mąkę przesiać), wymieszać.Drożdże rozmieszać w 2 szklankach gorącej wody, dodać do mąki, dolać pozostałe 2 szklanki wody. Wymieszać. Ciasto wyłożyć do dwóch podłużnych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić na 10-20 minut. Wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 200 stopni C. Piec godzinę.
Potrzebne przybory:
2 podłużne blaszki, papier do pieczenia ciast, miska, szklanka, łyżka, patelnia, pojemnik do rozmieszania drożdży
Jak podawać?
Oczywiście z masełkiem - a na wierzch według gustu.
Uwagi:
Chleb zachowuje dość długo świeżość (ok. tygodnia). Jest pyszny. Życzę smacznego.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | bejbe61 |