Składniki:
Ciasto naleśnikowe (1-2 jaja, 2 szkl. mleka, sól, 2 szkl. mąki pszennej),
1 główka kapusty (średniej wielkości), 2-3 jaja, olej, bułka tarta, sól, pieprz, czosnek granulowany (do smaku - odrobinka),
2 pęczki koperku, 2 duże cebule
Jak przyrządzić?
Kapustę szatkujemy, niekoniecznie drobno. Wrzucamy partiami na rozgrzany olej, podsmażamy kilka minut. Podsmażoną przekładamy do garnka. Następnie na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy ją do kapusty. Dolewamy kilka łyżek wody. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i dodajemy posiekany koper. Dusimy ok. 20 minut bez przykrycia, aż woda odparuje, wbijamy jaja, mieszamy i jeszcze moment dusimy. Odstawiamy do przestudzenia, a w tym czasie smażymy średniej grubości naleśniki. Nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy dokładnie (brzegi do środka), panierujemy w jajku i bułce. Podsmażamy na złoty kolor.
Potrzebne przybory:
patelnia, deska, nóż, garnek, miseczka
Jak podawać?
Krokiety podajemy gorące i chrupiące jako danie główne, bez dodatków.
Uwagi:
Potrawa pyszna, choć początkującym kucharzom może wydawać się dość pracochłonna. To kwestia dobrej organizacji pracy i wprawy. Zapewniam,że warto się potrudzić.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Grażka |