Siemię lniane – dlaczego warto po nie sięgać?
MARICRUZ • dawno temuSiemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego, to bardzo niepozorny, naturalny lek na wiele dolegliwości. Może być stosowany w różnej postaci i przy różnych dolegliwościach, a jego działanie przerasta oczekiwania. Dlaczego warto sięgać po siemię lniane?
Wartość siemienia
Nasiona lnu wchodzą w skład produktów roślinnych. Zawierają jednak nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, których źródła szukamy zwykle w rybach, a także inne ważne substancje (jak witamina E, lecytyna czy cynk), które sprawiają, że siemię ma właściwości lecznicze. Reguluje poziom cholesterolu i działa łagodzący na objawy nadwaksoty. Dzięki zawartości łatwo przyswajalnych białek, organizm syntetyzuje pobierane substancje bez trudności. Stosowany jest jako lek osłonowy i działa przeciwzapalnie.
Na co siemię?
Siemię stosowane jest przy wielu dolegliwościach. Jest świetnym sposobem na zgagę, zaparcia i biegunkę poprawia przemianę materii i dobrze wpływa na jelita. Może być spożywane w postaci wywaru, ale także zawiesiny sporządzanej z lnu mielonego. Często dodawany jest też do produktów żywnościowych i posiłków, np. sałatek i dań mięsnych. Nie ma smaku, więc nie jest wyczuwalny w potrawie, ale jego wartość będzie szybko doceniona przez organizm.
Jak przyrządzić wywar z siemienia?
Kilka- lub kilkanaście nasion lnu wrzuć do szklanki i zalej gorąca wodą. Nasiona szybko zmienią barwę z szarobrązowej na ciemnobrązową. Pamiętaj, by nie zalewać ich do pełna, bo zwiększają swoją objętość. Woda zacznie mętnieć i gęstnieć za sprawą śluzu, który wydzielają nasiona lnu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze