Dieta dla włosów
ALICJA • dawno temuPielęgnacja włosów powinna odbywać się zarówno od zewnątrz
jak i od wewnątrz. Odżywki i balsamy do włosów nie zdziałają cudów, dopóki nie dostarczysz
strukturze włosa odpowiedniego budulca. Co jeść, aby cieszyć się zdrową i
lśniącą czuprynką?
Budowa włosa
Skomponowanie odpowiedniej diety dla włosów będzie
łatwiejsze, jeśli poznasz ich budowę. Podstawowym składnikiem włosa jest
keratyna, którą tworzy związek siarki i azotu. Ponadto we włosach znajdują się
duże pokłady cynku i miedzi. W przypadku diety ubogiej w te minerały, organizm
czerpie je m.in. z włosów, osłabiając je tym samym. Jeśli nie chcesz, aby włosy
wypadały ci garściami, koniecznie zadbaj o odpowiednie odżywianie.
Jak odżywić włosy?
Składniki budulcowe włosów organizm pozyskuje z białka
dostarczanego w pożywieniu. Za najbardziej wartościowe uchodzą te białka, które
posiadają aminokwasysiarkowe. Stanowią one podstawę wiązań i umocnień w
konstrukcji pasm. Białka te znajdziesz przede wszystkim w mięsie, jajkach,
rybach i produktach zbożowych. Ważną rolę w procesie budowy i regeneracji włosa
pełnią witaminy z grupy B (rośliny strączkowe), witamina A (marchew, pomidory,
jajka, nabiał) oraz E(oleje roślinne, orzechy włoskie, mleko). Nie bez
znaczenia są również takie minerały jak: dostarczające włosom energii żelazo
(ryby, czerwone mięso, nasiona, suszone owoce), zapobiegający wypadaniu włosów
cynk(ostrygi, chude mięso, ryby, kasze) oraz warunkująca wzrost włosa miedź
(wołowina, nasiona słonecznika, podroby, awokado).
Co niszczy włosy?
- mocna kawa i herbata,
- ostre przyprawy,
- alkohol,
- papierosy,
- tłuszcze zwierzęce,
- nadmiar cukrów prostych (słodycze, winogrona, banany),
- pokarmy zawierające szczawiany (szpinak, szczaw, rabarbar),
- drakońskie diety,
- długie przebywanie na słońcu,
- zbyt długie gotowanie warzyw, przez co tracą witaminy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze