Składniki:
- piersi (filety) z kurczaka - po 1 pojed. na osobę.
Zalewa:
- 2-3 jajka,
- łyżka musztardy (dobra Miodowa z Kamisa),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2-3 ząbki czosnku,
- łyżeczka vegety,
- łyżeczka pieprzu mielonego,
- łyżeczka płaska soli,
- łyżeczka maggi,
- pół łyżeczki papryki w proszku,
- ew. zioła ulubione,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Filety z kurczaka ponakłuwać nożem. Nie rozbijać ! Ewentualnie bardzo duże można przekroić na połowę.Przygotować zalewę:jajka rozbełtać z mąką ziemniaczaną, dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać.W odpowiedniej wielkości naczyniu lub pudełku (lepsze głębsze) układać filety tak, by były całe zanurzone w zalewie. Włożyć do lodówki na 24 - 48 godzin. Lepiej na dłużej.Uwaga : MUSZĄ posiedzieć w lodówce !!! Więc trzeba pamiętać o tym odpowiednio wcześniej przed niedzielnym obiadem lub imprezą.Przed planowanym podawaniem wyjąć z lodówki,rozgrzać olej (raczej więcej, powinny być smażone w tzw. głębokim oleju) i nabierając ostrym widelcem każdy filet z pewną ilością zalewy (ile na nim zostanie) kłaść na tłuszcz. Smażyć na kolor ciemnego złota. )Smażą się raczej szybko.
Potrzebne przybory:
Nóż, mątewka lub widelec, głębsze pudełko lub naczynie, patelnia.
Jak podawać?
Z ziemniakami i dowolną surówką.
Uwagi:
Polecam Wam te kurczaki, bo są rewelacyjne. W tej dziwnej zalewie kruszeją tak, że można je kroić palcem ;-).Uwaga - czosnek wyczuwalny, więc jeśli ktoś nie lubi, można zrezygnować, nie wpłynie to na kruchość mięska.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | KrysiaMisia |