Składniki:
200 g pomidorów koktajlowych, oliwa z oliwek, łyżeczka rozmarynu suszonego, sól, biały pieprz, pół łyżeczki cukru pudru, ok. 400 g białych szparagów i tyle samo zielonych, biały ocet balsamiczny, kubek bulionu warzywnego, 1-2 kulki mozzarelli.
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 stopni. Pomidorki przekrawamy na pół i układamy na blasze lub w formie do zapiekania. Skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem, cukrem pudrem i rozmarynem, po czym zapiekamy ok. 15 min. W międzyczasie przygotowujemy białe szparagi (obrać od góry do dołu, odciąć zdrewniałe końce - ok. 1 cm na dole i pokroić każdy na 4 kawałki). Następnie zielone (umyć, nie obierać, odciąć końce i również pokroić). Następnie rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni, wrzucamy białe szparagi jako pierwsze i podsmżamy ok. 4 min. Potem zielone i smażymy dalej razem kolejne 4 min. Zalewmy bulionem, dodajemy ok. 4 łyżek octu balsamicznego, przykrywamy i dusimy ok. 10 min. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy pomidory, na górze układamy pokrojoną mozzarellę. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku (w razie potrzeby także octem), wkładamy do piekarnika i zapiekamy, aż ser się roztopi. Gotowe!
Uwagi:
Istnieje również inny wariant tej potrawy - na zimno. W tym celu przygotowane na patelni szparagi studzimy, podpieczone pomidory także, mozzarella pozostaje zimna - kroimy ją. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku jak wyżej i wkładamy do lodówki, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | troll |