Indyk na lenia

Przepis kulinarny

Składniki:

Cały indyk 6-7 kg, 70 dag wątróbki drobiowej, 1 duża cebula, 2 jajka, przyprawy (wg uznania).

Jak przyrządzić?

Całego indyka umyć, następnie wytrzeć do sucha ściereczką lnianą, dalej natrzeć go całego przyprawami, włożyć do owalnego garnka (najlepiej żeliwnego z pokrywą), odstawić na 24 godziny. Nazajutrz wątróbkę pokroić w drobną kostkę, cebulę też, wymieszać z jajkami, można dodać trochę bułki tartej i te same przyprawy. To wszystko do środka indyka. Związać nogi i skrzydła, tak aby zmieściły się w garnku. A teraz najważniejsze: nastawić piekarnik na 55-65 stopni C, może być z termoobiegiem i wstawić garnek. Po 4 lub 5 godzinach masz gotowego indyka. Po drodze możesz sprawdzać miękkość szydełkiem. Czas pieczenia zależy od wagi indyka.

Potrzebne przybory:

piekarnik, owalny garnek (najlepiej żeliwny, może być stalowy, ale z przykrywką)

Jak podawać?

Najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem, oczywiście z jogurtem.

Uwagi:

Pamiętaj o temperaturze 55-65 stopni C, to nie są żarty, tak musi być. Na koniec możesz zdjąć pokrywę, aby przypiec skórkę. Nie zdziw się, że jest dużo płynu, to są soki z mięsa. Pamiętaj, żadnego tłuszczu. Z tych soków możesz sobie zrobić sos, jaki chcesz.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania300 min.
Trudnośćprosty
Porcje10
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt70 zł
AutorPróbownik

Indyk na lenia: Podobne przepisy

Indyk na lenia: wypróbuj również

Powiązane Tematy