Składniki:
Cały indyk 6-7 kg, 70 dag wątróbki drobiowej, 1 duża cebula, 2 jajka, przyprawy (wg uznania).
Jak przyrządzić?
Całego indyka umyć, następnie wytrzeć do sucha ściereczką lnianą, dalej natrzeć go całego przyprawami, włożyć do owalnego garnka (najlepiej żeliwnego z pokrywą), odstawić na 24 godziny. Nazajutrz wątróbkę pokroić w drobną kostkę, cebulę też, wymieszać z jajkami, można dodać trochę bułki tartej i te same przyprawy. To wszystko do środka indyka. Związać nogi i skrzydła, tak aby zmieściły się w garnku. A teraz najważniejsze: nastawić piekarnik na 55-65 stopni C, może być z termoobiegiem i wstawić garnek. Po 4 lub 5 godzinach masz gotowego indyka. Po drodze możesz sprawdzać miękkość szydełkiem. Czas pieczenia zależy od wagi indyka.
Potrzebne przybory:
piekarnik, owalny garnek (najlepiej żeliwny, może być stalowy, ale z przykrywką)
Jak podawać?
Najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem, oczywiście z jogurtem.
Uwagi:
Pamiętaj o temperaturze 55-65 stopni C, to nie są żarty, tak musi być. Na koniec możesz zdjąć pokrywę, aby przypiec skórkę. Nie zdziw się, że jest dużo płynu, to są soki z mięsa. Pamiętaj, żadnego tłuszczu. Z tych soków możesz sobie zrobić sos, jaki chcesz.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 300 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 70 zł |
Autor | Próbownik |