Składniki:
0,5 kg ziemniaków, 1 dymka, 2 łyżki niezbyt drobno posiekanej natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 15 dag kiełbasy (lub innej wędliny), 1,5 łyżki mąki, 1 łyżka sosu sojowego, 0,5 łyżeczki kolendry, sól, pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia (ja używam oleju arachidowego), maggi do pokropienia na talerzu.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki zetrzeć grubo na tarce, by powstały duże wióry. Czosnek wycisnąć lub posiekać (wolę tę drugą opcję), szczypior również, kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Dymkę zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na złoto, podawać z maggi.
Uwagi:
Jeśli masa na placki jest za luźna, dodać mąki.Ja dodaję do masy jeszcze przed smażeniem trochę oleju i wtedy na teflonie można smażyć prawie bez tłuszczu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | zdrojka |