Składniki:
Nadzienie: szpinak świeży, szpinak mrożony, ser gorgonzola, serek topiony ementaler (trójkącik). Sos: opakowanie kurek mrożonych (grzybów), śmietana, masło, kostka rosołowa, cebula, czosnek, ciasto naleśnikowe według własnego uznania.
Jak przyrządzić?
Siekamy świeży szpinak - oczywiście wcześniej umyty! Na patelnię wrzucamy szpinak mrożony i czekamy, aż się dokładnie rozpuści, następnie dodajemy świeże liście szpinaku (ok. 2 główek) i wyciskamy do tego wszystkiego czosnek. Gdy woda odparuje, dodajemy kolejno ser gorgonzola ok. 150-200 g i ser ementaler i gotujemy, aż wszystko się rozpuści i dokładnie połączy. Teraz trzeba spróbować - jeśli mało soli, to solimy. Sos: kurki podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę i smażymy dalej. Gdy wszystko ładnie się przyrumieni, dodajemy odrobinę wody i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Na koniec dodajemy śmietanę, aby sos zagęścić. Nadzienie wykładamy na naleśniki (w moim przypadku to naleśniki pergaminowe - ciasto bardzo cienkie) i zawijamy jak krokiety. Obsmażamy bez bułki tartej i polewamy sosem :)
Jak podawać?
Może stanowić danie główne, może też być przystawką.
Uwagi:
Ze względu na zawartość sera nie jest to potrawa dietetyczna, ale bardzo smaczna :) Zamiast gorgonzoli mozna kupić zwykly polski ser pleśniowy. Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | Grzesiek |