Składniki:
Karkówka pokrojona w dość duże plastry grubości 1,5 cm (mogą być grubsze - ilość zależy od liczby porcji), duży por, pół szklanki kwaśnej śmietany (18%), 1 duża cebula, wino półsłodkie czerwone ok. 4 łyżek, sól, pieprz, pietruszka mrożona lub świeża.
Jak przyrządzić?
Plastry karkówki rozbić jak na kotlety schabowe, obsypać solą i pieprzem. Podsmażyć na niedużej ilości tłuszczu. Cebulę pokroić w piórka, a pora w talarki. Gdy mięso będzie już przyrumienione, dodać cebulę i przykryć. Dusić ok. 5 min na małym ogniu. Gdy cebula będzie już podduszona, dodać pora i także poddusić (bez dodawania wody) ok. 10-15 min w zależności od tego, czy por będzie świeży, czy nie. Gdy por zrobi się miękki i wypuści soki, dodać 2 łyżki wina. Znów dusić ok. 10 min. Rozrobić śmietanę z wodą, tak żeby straciła gęstość i się nie zwarzyła. Wody dodać ok. 1/3 szklanki. Wlać śmietanę do powstałego już sosu. Dodać pietruszkę (według uznania, chodzi o to, by dodała aromatu i smaku) i 2 łyżki wina. Dusić tak około 10-15 min, chyba że mięso będzie twarde, to dłużej. Na koniec zaklepać to łyżką mąki rozrobionej w wodzie, żeby sos zrobił się gęsty.
Jak podawać?
Z młodymi ziemniakami lub z ryżem. Choć uważam, że ten sos pasuje do wszystkiego.
Uwagi:
Wszystko robić na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. Chodzi nam przeciez o duszenie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Perpetua |