Składniki:
Ciasto (biszkopt): 5 jajek, niepełna szklanka cukru, szklanka i 2 łyżki mąki, szczypta soli. Krem: 300 g nutelli (mały słoik = 200 g), półtorej kostki masła (bez dodatku olejów roślinnych), jedna łyżka rumu (opcjonalnie).
Jak przyrządzić?
Przygotowanie ciasta: Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Gdy piana jest tak sztywna, że nie spływa po odwróceniu miski do góry dnem, ciągle miksując, dodajemy cukier. Miksujemy kilka minut, aż masa znów będzie sztywna, i dodajemy żółtka. Miksujemy przez kolejne kilka minut, do momentu gdy powstała masa zacznie gęstnieć. Następnie wysypujemy mąkę na sitko i po trochu przesiewamy mąkę na ciasto, lekko mieszając. Po dodaniu całej mąki ciasto wylewamy do tortownicy z dnem wysmarowanym masłem lub margaryną. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowanie kremu: Wystarczy tylko dobrze wymieszać masło z nutellą i dodać rum. Gdy ciasto i krem są już gotowe, należy przekroić biszkopt na 2 lub 3 warstwy i nasączyć. Następnie przełożyć kremem, zostawiając trochę, by pokryć wierzch biszkoptu. Torcik można udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Uwagi:
Gdy ciasto jest dobrze ubite, przy mieszaniu podczas dodawania mąki powstają pęcherzyki powietrza.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Małgosia |