Składniki:
Chleb (może być czerstwy), masło lub margaryna, szpinak, czosnek, cebula, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, ser feta, ser żółty, pół szklanki mleka, mąka (1 łyżka).
Jak przyrządzić?
Na samym początku przygotowujemy szpinak:w rondelku szklimy cebulę, następnie dodajemy mrożony szpinak. Najlepiej, jeśli go pokruszymy, wtedy szybciej się rozmrozi. Smażymy szpinak, aż zmieni kolor. Następnie dodajemy rozrobioną w mleku mąkę. Kiedy trochę zgęstnieje, doprawiamy śmietaną. Na sam koniec dodajemy czosnek (wedle uznania) i smażymy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut. Aby szpinak miał ładną konsystencję, wbijamy do niego surowe jajko. Tak zwartą masę odstawiamy na chwilę, aby nieco ostygła. Chleb smarujemy masłem z rozgniecionym czosnkiem (również wedle uznania - ja uważam, że im więcej, tym lepiej). Póżniej smarujemy wystygniętym szpinakiem, kładziemy na to cienki plasterek fety, a na samą górę kładziemy żółty ser. Pieczemy w piekarniku, aż ser się roztopi (lub jeśli ktoś woli - aż się zarumieni).
Potrzebne przybory:
piekarnik - o ile można to zaliczyć do przyborów;)
Uwagi:
Chleb można oczywiście podawać bez fety, ale moim zdaniem to właśnie feta nadaje mu specyficzny smak.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Gumisiunia |