Składniki:
3 łyżki masła orzechowego np. Sante, 3 krążki wafli ryżowych naturalnych, łyżka trzcinowego cukru, 1,5 szklanki mleka, 1 łyżka mąki wrocławskiej, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, 2 łyżeczki gorzkiego kakao, 3 łyżeczki cukru lub 3 tabletki słodziku.
Jak przyrządzić?
Wafle ryżowe pokruszyć na małe kawałki. Masło orzechowe roztopić w garnku, dodając łyżkę cukru. Wymieszać, wyłożyć do tortownicy obłożonej papierem do pieczenia lub folią i wstawić do lodówki na godzinę. Mleko wlać do garnka i zagotować, w szklance zostawić około 1/3. Do mleka w szklance wsypać cukier lub słodzik, mąkę i kakao. Dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i zagotować (wychodzi mało gęsty domowy budyń). Zdjąć go z ognia, odczekać 1-2 minuty i dodać siemię. Energicznie wymieszać, żeby się nie porobiły grudki. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód i chłodzić jeszcze około godziny.
Potrzebne przybory:
garnek, tortownica, papier do pieczenia/folia
Jak podawać?
Podawać schłodzone.
Uwagi:
Ciasto jest na bazie przepisu na deser w diecie South Beach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | 120 |
Autor | kindzior |