Składniki:
600 g liści szpinaku, 250 g chudego twarożku, parmezan wedle uznania, 2 jajka, 1 duża cebula, 60 g mąki, 70 ml chudego mleka, 80 g gorgonzoli/ startego sera żółtego, woda mineralna, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Umyć szpinak. Odciąć nożem łodyżki. Liście gotować przez 5 minut w 1/4 l wody. Odsączyć szpinak i zostawić do ostygnięcia. W misce wymieszać twarożek, jajka, makę, cebulę (najlepiej starkowaną), dodać szpinak. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, by uzyskać jednolitą masę. Klopsiki uformować i wrzucić na wrzącą wodę, poczekać, aż zaczną wypływać. W drugim garnku rozpuścić gorgonzolę w mleku i odrobinie wody, wymieszać. Ugotowane klopsiki włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem, posypać parmezanem, piec, aż stopi się ser. Smacznego!
Potrzebne przybory:
2 garnki, łyżki, miska, łyżka cedzakowa, żaroodporne naczynie
Jak podawać?
Do potrawy pasuje każda sałatka ze świeżych warzyw.
Uwagi:
Zamiast mąki można dodać do klopsików namoczoną w mleku i odsączoną bułkę tartą.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | danie dietetyczne |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | kati |