Sk艂adniki:
1 kg ziemniak贸w, 2-3 filety z ryby morskiej (mintaj, morszczuk, miruna, panga, dorsz), 1 cebula, przecier pomidorowy, bulion warzywny w kostce, oliwa z oliwek, groszek w puszce, koperek, s贸l.
Jak przyrz膮dzi膰?
Cebul臋 pokroi膰 w kostk臋 i lekko podsma偶y膰 na oliwie. Obrane ziemniaki pokroi膰 w 0,5-cm talarki i doda膰 do cebuli. Chwil臋 razem sma偶y膰, a偶 ziemniaki si臋 zeszkl膮. Ca艂o艣膰 podla膰 bulionem i dusi膰 pod przykryciem, a偶 ziemniaki b臋d膮 prawie mi臋kkie. Ryb臋 pokroi膰 na porcje, lekko osoli膰, uk艂ada膰 na ziemniakach i dusi膰 pod przykryciem ok. 10 min. Nie miesza膰. Na koniec pola膰 ryb臋 rozrzedzonym przecierem pomidorowym i posypa膰 zielonym groszkiem i posiekanym koperkiem.
Potrzebne przybory:
g艂臋boka, najlepiej teflonowa patelnia z pokrywk膮
Jak podawa膰?
Z sa艂at膮.
Uwagi:
Ewentualny nadmiar p艂ynu odparowa膰.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybli偶ony koszt | 15 z艂 |
Autor | Halszka |