Składniki:
1 kg ziemniaków, 2-3 filety z ryby morskiej (mintaj, morszczuk, miruna, panga, dorsz), 1 cebula, przecier pomidorowy, bulion warzywny w kostce, oliwa z oliwek, groszek w puszce, koperek, sól.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie. Obrane ziemniaki pokroić w 0,5-cm talarki i dodać do cebuli. Chwilę razem smażyć, aż ziemniaki się zeszklą. Całość podlać bulionem i dusić pod przykryciem, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Rybę pokroić na porcje, lekko osolić, układać na ziemniakach i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Nie mieszać. Na koniec polać rybę rozrzedzonym przecierem pomidorowym i posypać zielonym groszkiem i posiekanym koperkiem.
Potrzebne przybory:
głęboka, najlepiej teflonowa patelnia z pokrywką
Jak podawać?
Z sałatą.
Uwagi:
Ewentualny nadmiar płynu odparować.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Halszka |