Parówki w cieście francuskim

Przepis kulinarny

Składniki:

4 parówki (polecam Delikatesowe z Sokołowa, liczba parówek zależy od wielkości ciasta), 4 plastry sera żółtego, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko.

Jak przyrządzić?

Nagrzewamy piekarnik od ok. 180 st. C. Ciasto kroimy na 4 równe kawałki (ćwiartki), na każdej części kładziemy parówkę owinięta w plaster żółtego sera. Każdą parówkę zawijamy w ciasto i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika, aż się zrumienią, czyli na około 20-30 min.

Jak podawać?

Upieczone parówki podaję z dowolną surówką (np. z kapusty pekińskiej) lub dowolnym sosem, ale dzieci chętnie jedzą z keczupem.

Uwagi:

Ja parówki kroję na pół wzdłuż i wkładam w nie ser, potem wszystko zawijam w ciasto. Dobrze smakują również z włożonymi w środek pieczarkami (wcześniej ugotowanymi i pokrojonymi w plastry).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Kaloryczność;)
AutorEwela

Parówki w cieście francuskim: Podobne przepisy

Parówki w cieście francuskim: wypróbuj również

Powiązane Tematy