Składniki:
4 parówki (polecam Delikatesowe z Sokołowa, liczba parówek zależy od wielkości ciasta), 4 plastry sera żółtego, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko.
Jak przyrządzić?
Nagrzewamy piekarnik od ok. 180 st. C. Ciasto kroimy na 4 równe kawałki (ćwiartki), na każdej części kładziemy parówkę owinięta w plaster żółtego sera. Każdą parówkę zawijamy w ciasto i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika, aż się zrumienią, czyli na około 20-30 min.
Jak podawać?
Upieczone parówki podaję z dowolną surówką (np. z kapusty pekińskiej) lub dowolnym sosem, ale dzieci chętnie jedzą z keczupem.
Uwagi:
Ja parówki kroję na pół wzdłuż i wkładam w nie ser, potem wszystko zawijam w ciasto. Dobrze smakują również z włożonymi w środek pieczarkami (wcześniej ugotowanymi i pokrojonymi w plastry).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | ;) |
Autor | Ewela |